#
#

drapeau drapeau drapeau


Welkom in het zijdemuseum van Saint Hippolyte du Fort, dat onlangs haar deuren opnieuw heeft geopend. Alle leden van de vereniging zijn verheugd u te mogen ontvangen in dit geheel gerenoveerde gebouw!
Het museum is gevestigd in een oude kazerne en voormalig militaire school in Saint Hippolyte du Fort, pal naast het VVV-kantoor.
Als u het museum bezoekt, wordt u ondergedompeld in de tijd dat de zijde-industrie nog bloeiend was en een essentieel onderdeel vormde van de rijkdom van de Cevennes. In de nabijgelegen valleien zijn overal tekens van dit erfgoed zichtbaar, zoals in de architectuur van de voormalige spinnerijen en de 'magnaneries' (zijderupskwekerijen). Over het hele landschap verspreid ziet u de waardevolste boom van de regio, de moerbeiboom, waarop de zijderupsen zich voeden.
Het Silk Museum in Saint Hippolyte du Fort is niet alleen een cultureel toonbeeld van vroegere economische welvaart, het is ook een eigentijdse getuigenis van de herleving van zijde in de Cevennes.
In dit museum kan iedereen, ook schoolkinderen, de technieken van het kweken van zijderupsen, voorheen wijdverbreid onder de lokale bevolking, in workshops leren kennen, tot aan het spinnen van cocons en de extractie van de kostbare zijden draad toe.
Tenslotte biedt onze Museum Boutique een fantastische selectie van zijde items, gemaakt door een lokaal bedrijf.


… Le Musée de la Soie parvient incontestablement à émouvoir le visiteur, à éveiller sa curiosité et à l’enchanter…
Françoise CLAVAIROLLE : Le renouveau de la production de la soie en Cévennes 1972-1988

Contact du musée : 04 30 67 26 94
contact@museedelasoie-cevennes.com